Ser twarogowy półtłusty produkowany z mleka krowiego pasteryzowanego o ustalonej zawartości tłuszczu z zastosowaniem szczepionek czystych kultur mleczarskich,
o smaku i zapachu łagodnym, lekko kwaśnym z posmakiem pasteryzacji.
Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego we współpracy ze Związkiem Wojweództw RP opracowała,
na wzór systemów europejskich, pierwszy krajowy system wyróżniania i kontroli żywności wysokiej jakości "Jakość Tradycja", uznany
przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. System służy wyróżnieniu produktów żywnościowych wysokiej jakości z
uwzględnieniem produktów tradycyjnych.
Znakiem "Jakość Tradycja" mogą zostać wyróżnione produkty rolne, środki spożywcze i napoje spirytusowe wytworzone z naturalnych surowców
w gospodarstwach ekologicznych lub gospodarstwach stosujących dobrą praktykę rolniczą i dobrą praktykę chodowlaną z wyłączeniem GMO.
Produkty muszą odznaczać się szczególną jakością, mieć tradycyjny skład lub być wyprodukowane tradycyjnym sposobem.
Za tradycyjny uważa się produkt, który posiada conajmniej 50-letnią historię wytwarzania.
"Jakość Tradycja" gwarantuje konsumentom jakość produktu oraz przejrzystość procedur kontrolnych (kontroli i certyfikacji dokonują
niezależne jednostki). Konsumenci mogą poznać pochodzenie surowców i metody wytwarzania produktu.
Od 29.10.2007 roku jesteśmy członkiem Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego Europa.
Pomysł powstania Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego rozwinął się i został
wcielony w życie w połudnowo-wschodniej Skanii w Szwecji i na duńskiej wyspie Bornholm w 1995r.
Projekt ten szybko spotkał się z dużym zainteresowaniem władz samorządowych w regionach, a także ze
strony innych regionów europejskich, których ambicją było zaoferowanie mieszkańcom i turystom regionalnej żywności.
Regionalne Dziedzictwo Kulinarne Warmii, Mazur i Powiśla to znak, który promuje rozwój żywności opartej na lokalnych
surowcach, oraz zobowiązuje do jeszcze większej dbałości o jakość i smak produktów wytwarzanych w Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Olecku.
Mamy nadzieję, że wspólne logo sprawi, iż łatwiej będzie odnaleźć producentów, którzy dbają o regionalną i tradycyjną żywność.